Menu Home

Sfaturile mele pentru pariuri sportive responsabile

Salutare! În această postare voi scrie pe larg despre pariuri sportive. Peste tot pe Internet găsești articole gen „Cum să câștigi la pariuri” sau „Află cum să găsești pariuri profitabile”. Eu propun o altă abordare: iată cum poți juca pariuri responsabile.

Nu știu dacă ai citit primul meu articol. Dacă nu ai făcut-o, îți recomand să arunci un ochi, pentru că acolo găsești principiile de bază ale pariurilor sportive. Orice succes pe termen lung pornește de la responsabilitate. Potrivit DEX, această noțiune se referă la „atitudine conștientă, simț de răspundere față de obligațiile sociale”.

responsabilitateObligațiile sociale sunt obligațiile față de cei din jur: de familie, de prieteni, de colegi de muncă, de vecini ș.a.m.d. Concret, jocul la pariuri nu trebuie să afecteze sub nicio formă  relațiile cu ceilalți. Dacă se întâmplă așa ceva, înseamnă că ai o problemă și este bine să iei o pauză lungă înainte ca ea să se agraveze.

Prima cauză este pierderea unor bani pe care nu îți permiți să îi pierzi. A doua cauză este timpul prea îndelungat petrecut pe site-urile de pariuri. A treia ar fi că vorbești numai despre pariuri, cu oricine și în orice împrejurare. Cu alte cuvinte, pariurile devin o obsesie.

Totul trebuie făcut cu măsură, indiferent care ar fi hobby-ul. Uite, să spunem că cineva se relaxează ascultând muzică simfonică. „Bravo, un om cult!”, am putea exclama. Dar dacă acel cineva și-ar da toți banii pe concerte și pe CD-uri cu muzică, dacă s-ar închide în cameră și ar asculta toată ziua Beethoven sau Brahms sau Rahmaninov, neglijându-și job-ul și familia, atunci această preocupare cultă devine o problemă.

Ce vreau să spun este că pariurile sportive sunt o distracție ca oricare alta. Eu consider că este total greșită eticheta care li s-a pus. Mulți din afara fenomenului ridică din sprânceană atunci când aud că pariezi. Hmm… jocuri de noroc. Și știi ce este culmea? Până și încadrarea este greșită! Pariurile nu sunt jocuri de noroc în adevăratul sens al cuvântului.

Jocuri de noroc sunt sloturile, loteria, zarurile sau ruleta. În cazul lor nu există nicio posibilitate să anticipezi rezultatul rundei următoare.

Pariurile sportive sunt aparte: dacă te pricepi foarte bine la sportul pe care joci și dacă analizezi meciul ca la carte, atunci rolul jucat de șansă/neșansă se reduce.

Jocul responsabil are componenta socială, despre care am vorbit, dar și o componentă practică. Este responsabilitatea față de banii pe care îi riști atunci când pariezi. Din această perspectivă, ești responsabil atunci când tratezi cu seriozitate maximă construirea unei strategii de joc, de la găsirea meciurilor pe care să mizezi până la felul în care stabilești miza pentru fiecare bilet. Nimic nu trebuie lăsat la voia întâmplări. Haosul înseamnă zero lei în cont, în scurt timp după realimentare. După aceea, depui din nou bani și iar îi pierzi. Și iar, și iar. Și ajungi la problema din prima parte a articolului.

ideeJocul responsabil se traduce prin pariuri puse doar pe competiții pe care le cunoști foarte bine. Dacă nu ai nicio idee despre ce se întâmplă în campionatul Muntenegrului, nu este deloc înțelept să pariezi pe Rudar vs Podgorica, chiar dacă ai la dispoziție statistici și eventual niște avancronici de pe site-uri internaționale. Joacă doar pe ce știi. În cazul românilor, ar fi ligile din România – le urmărim și avem informații despre ele – plus două-trei competiții de afară, pe care trebuie să le studiezi cu foarte mare atenție, săptămână de săptămână.

Fă-ți o listă cu site-uri pe care găsești informații la zi despre echipe, ca să nu mai pierzi timp căutând de fiecare dată surse. Pune totul cap la cap și stabilește șansele procentuale de câștig pentru bilet. Transformă apoi procentul în cotă. Cum se face? Este foarte simplu.

 Să spunem că ai ajuns la concluzia că selecția are 60% șanse să fie câștigătoare. Cota reală va fi 100/60 = 1.66. Dacă șansele erau 75%, cota era 100/75 = 1.33

Un parior responsabil ajustează miza fiecărui bilet în funcție de cotă și de buget. O paranteză: atenție, în funcție de cota reală, nu de cota afișată pe site-urile de pariuri, care nu reflectă mereu gradul de risc. Am încheiat paranteza.

Iată cum stabilesc eu miza fiecărui pariu:

  • 3% din buget pentru cote între 1.70 și 2.20. Pentru un buget de 300 de lei, miza unui pariu cu cota 1.80 va fi de 9 lei.
  • 5% din buget pentru cote între 1.40 și 1.70 (15 lei în exemplul nostru).
  • 7% din buget pentru cote între 1.20 și 1.40 (21 lei per pariu).

Nu pariez niciodată pe cote mai mari de 2.20 sau mai mici de 1.20, ceea ce îți recomand și ție.

Și încă ceva: ca să ieși pe plus pe termen lung, joacă doar pariuri individuale, cu o singură selecție. Cred că am mai spus-o pe acest blog și o voi tot repeta, pentru că este extraordinar de important. Probabilitatea de a pierde banii crește exponențial cu fiecare selecție adăugată.

Există tot felul de strategii de pariere. Le cunosc, voi scrie o postare despre ele, dar nu sunt adeptul lor. Are alt farmec să ajustezi miza, așa te simți parior. În plus, nu există vreo strategie care să garanteze câștigul.

Apropo de tema acestui articol: este o dovadă clasică de iresponsabilitate să apelezi la strategia Easy Money, prin care pui tot bugetul pe o cotă mică. Se poate să îți meargă o dată, de două ori, dar, la un moment dat, vei pierde tot. Te asigur. Am căzut în acest păcat atunci când eram începător. În două săptămâni, am făcut 1200 de lei din 20 de lei, apoi i-am pierdut pe toți pe un singur meci „sigur”. Scriu despre aceste lucruri tocmai ca să nu ți se întâmple și ție.

În postarea următoare îți voi povesti ce trebuie să faci pentru a-ți mări șansele de câștig la jocurile de cazino.

Ia o foaie de hârtie, scrie pe ea cu majuscule: „SUNT RESPONSABIL!” și lipește-o undeva, ca să o vezi când te uiți pe monitorul pe care este deschis site-ul de pariuri.

Hai să fie verde!

Categories: Pariuri sportive

Horia